diumenge, 20 de març del 2016

Francesc i Tània, visiten Vilalba del Arcs, Camí de l'Ebre

Els nostres hospitalers Francesc i Tània han fet un viatge a Vilalba del Arcs i ens informen d'un antic alberg de pelegrins que hi havia en aquell indret. L'edifici, anomenat Casa Coll, era una residència pairal. És tot de pedra, majestuós, i conserva una façana carregada de simbologia pelegrina. És una ambientació original. A dins s'hi conserva la bodega, l'habitació de Sant Enric d'Ossó i un retaula gòtic de Sant Jordi. Una colla d'enamorats del camí treballen perquè aquest edifici sigui un centre d'interpretació del Camí de Sant Jaume de l'Ebre i també un museu que reculli la rica història del camí.

I és que Casa Coll és un edifici del camí de Sant Jaume de l'Ebre, un traçat que neix al municipi de Deltebre i que històricament aplegava els pelegrins de tot l'arc mediterrani. Travessa les comarques del Montsià, el Baix Ebre i la Terra Alta i, des d'aquí, s'endinsa a l'Aragó i la Rioja per unir-se al camí francès a l'altura de Logroño.
A la Terra Alta aquest camí travessa els pobles del Pinell de Brai, Prat de Comte, Gandesa, Vilalba dels Arcs i Batea. Vilalba dels Arcs té ressons palauanglesolins perquè la seva gent actualment encara representa la Passió i ho fa als carrers, com els darrers anys de la nostra Passió.