dissabte, 17 de març del 2018

Xerrada sobre el Camí Ignasià

En Josep Lluís Iriberri, director de l'oficina del Pelegrí del Camí Ignasià, ha ofert una xerrada sobre aquest itinerari al local sociocultural del Palau d'Anglesola, convidat per l'Associació d'Amics del Camí d'aquesta població del Pla d'Urgell. Al Palau hi ha un refugi obert des de fa 5 anys que gestionen una quinzena d'hospitalers. Anualment hi dormen uns 80 pelegrins, uns que caminen cap a ponent i altres vers el sol ixent. Amb l'objectiu de conèixer aquests darrers, hem convocat la xerrada.

Els camins els fan els pelegrins però es consoliden quan les poblacions s'impliquen. El camí ignasià és una peregrinació pel segle XXI, inspirat en les exitoses darreres dècades del camí de Sant Jaume. El camí de Sant Jaume construeix territori des de l'any 814, quan es troben les restes de l'apòstol. Durant l'edat mitjana el pas dels pelegrins va incentivar el naixement de les poblacions senceres, la creació de monestirs... Avui, l'ignasià també pretén el mateix: ser un benefici pel pelegrí i pel territori. 

D'on ve
També serveix d'inspiració el procés que ha viscut el camí mil·lenari. A mitjan segle passat havia quasi desaparegut el trànsit de pelegrins i des dels anys 80 ha renascut d'una forma bestial. És així com, pel 2021, següent any sant, es preveu l'arribada de quasi mig milió de pelegrins a Santiago. A més a més avui hi ha 286 camins de Sant Jaume marcats al món. Aquest èxit va motivar la creació l'ignasià. També cal tenir en compte que la ruta forma part de l'essència jesuítica: els jesuïtes, per formar-se, han de fer un pelegrinatge. Fer camí és transformació personal.

Sant Ignasi
Ignasi de Loiola, és cavaller, soldat al servei de la cort. Ferit de batalla a Pamplona, es refà i té una conversió radical. Deixa el món de les armes i després de sis mesos de llit, surt de casa i comença una peregrinació a Terra Santa. De pas a Manresa s'hi atura un any. Es mou molt i sempre a peu: Terra Santa, Barcelona, Salamanca, París, Roma...

Els primers passos
El 2011, els jesuïtes dissenyen la ruta a partir de l'autobiografia de Sant Ignasi. El trajecte que va fer Ignasi seguia el camí reial que, ves per on, passava pel Palau d'Anglesola. El 2012 es presenta a l'administració. El 2013 s'obre l'oficina del pelegrí. I des d'aleshores han fet el camí 1688 persones. 55% homes i 45% dones, majoritàriament, públic jove.
El 2013 el camí de Sant Jaume va tenir més pelegrins estrangers que estatals. L'ignasià està al 42 % d'estrangers, afavorit per la xarxa jesuítica repartida pel món sencer. 

Múltiples caminsEs pot fer el camí ignasià a partir de diferents motivacions. La històrica (a partir de l'autobiografia de Sant Ignasi), la de pietat (ruta dels sis monestirs: Loiola, Arantzazu, Zaragoza, Verdú, Montserrat i Manresa) i la de la cultura i el paisatge (ruta del sol naixent).

L'important del camí ignasià és caminar amb Ignasi, descobrir-lo. El camí dona fruits. Companyonia, interioritat, humilitat... Hi ha dos guies editades, que recullen el camí físic i també contempla propostes espirituals. Els símbols són fletxes taronja i rajoles amb el ☀. També hi ha la credencial. Per tenir el certificat es demana fer 100 km del recorregut a peu o 200 en bicicleta o haver visitat 5 llocs ignasians. Evidentment, el camí està pensat per passar-ho bé i gaudir-lo!