dissabte, 30 de juny del 2018

Agraïment de l'acollida dels sirians

Publiquem l'agraïment que hem rebut de la Plataforma Apostòlica Local dels jesuïtes de Lleida en motiu de l'acollida dels joves pelegrins de Síria.

Els dies 12, 13 i 14 de juny hem acollit a les terres de ponent el pelegrinatge de 90 refugiats sirians camí cap a Manresa. L’experiència portava per títol Camins d’Hospitalitat.

Dimarts 12 vam rebre'ls a la parròquia i acte seguit hem fet una festa al pati del Col·legi dels Maristes, on la colla sardanista Montserrat i la Coral de Maristes van amenitzar l'acte. També el grup de sirians ens van fer ballar. El sopar va anar a càrrec del Col·legi Claver, on grup d'alumnes de 3r d'ESO i dels Esclats juntament amb els seus professors van servir. 

Dimecres 13 un bon grup de persones de la parròquia es va bolcar en l'organització de l'esmorzar. Després els pelegrins amb un grup d'alumnes van fer el tram el Palau d'Anglesola - Verdú. Al primer poble hem d'agrair als Amics del Camí i a la comunitat educativa del Palau d'Anglesola el caliu de l'acollida. Després d'oferir-nos unes cançons, unes paraules de benvinguda amb àrab i unes pomes i nous ens van acompanyar els primers quilòmetres de la caminada. Tot aquest tram el van acompanyar alumnes de l'ESO i el Batxillerat del Claver. A l’arribada a Verdú vam tenir el berenar a càrrec de l’Institut Borja de Bioètica. A Verdú l'acollida va ser també molt càlida gràcies als seus veïns. L'Ajuntament de Verdú ens va cedir les instal·lacions del Casal. L'associació Alba amb un bon grup de voluntaris ens va cuinar i servir una fideuà. I la festa va ser amenitzada pel la colla de sardanes Somnis del Pla i la colla de grallers de Verdú amb els seus gegants. La gent del poble es va fer present, també mossèn Joan i la comunitat vedruna. 

Dimecres 14 el Manu, del Forn Farré de Sucs ens va oferir l’esmorzar, coca amb xocolata. La caminada va començar des del santuari de Verdú, on en David Tous, membre l’associació Amics de sant Pere Claver ens va dirigir unes paraules de com aquest Santuari esdevé terra sagrada d’acollida. Vam tenir l’acollida de l’Ajuntament de Tàrrega, per la mateixa Sra. alcaldessa Rosa M. Perelló i un grup de regidors. L’Ajuntament ens va facilitar el dinar d’aquest dia. Vam visitar l’Església parroquial, on l’artista Minguell ens va explicar l’obra mural i el museu. El dinar va ser una gentilesa del consistori de la ciutat. Després d’aquest periple per les terres de ponent els pelegrins van enfilar Montserrat i posteriorment van arribar a peu al Santuari de la Cova de Manresa. 

Algunes de les converses amb aquests joves i les comunitats acollidores són aquests: “jo no podria tornar a Síria, em rebrien com un traïdor” diu un jove enginyer. Una altra conversa entre un jove sirià i una senyora de Verdú que van fer mans i mànigues per entendres durant la vetllada de la nit: “jo ja no puc veure a la meva mare, però gràcies per ser aquí” la senyora, emocionada va anar acomiadar al jove l’endemà al matí. I un pila d’anècdotes i detalls com: “ens ha agradat molt caminar cap a Verdú, el paisatge d’oliveres ens ha remès al nostre paisatge de Síria”. La majoria d’ells viuen ara a Alemanya i Holanda i el paisatge del nostre clima mediterrani els ha evocat la seva enyorada terra. El resum ha estat veure un grup de joves alegres, marcat amb silencis profunds que mostren també les seves ferides internes, comunitats i pobles acollint i veure que, com deia el P. Frans Van der Lugt sj, al final de cada caminada descobrim que no hi ha ningú que no sigui estimat. Moltes gràcies a totes i tots els que ho heu fet possible! 

La Plataforma Apostòlica local de dels jesuïtes de Lleida agraeix el cop de mà de: 
Col·legi Maristes Montserrat 
La Coral Maristes Montserrat
La Colla sardanista Montserrat 
L’empresa Shers 
L’escola Arnau Berenguer del Palau d’Anglesola 
Amics del Camí del Palau d’Anglesola 
Institut Borja de Bioètica 
Ajuntament de Verdú i l’oficina de Turisme 
L’Associació Amics de sant Pere Claver 
La Colla sardanista Somnis del Pla 
Els Grallers de Verdú 
L’Associació Alba i al Lluís autor dels Arrugats 
Forn Farré de Sucs 
Ajuntament de Tàrrega 
Església Parroquial de Tàrrega 
Artista Josep Minguell 
A l’abadia de Montserrat i al P. Sergi d’Assis 

I a totes les persones voluntàries de que heu obert una porta, heu servit un àpat, ens heu acompanyat en el camí. A totes i tots, moltes gràcies!