divendres, 13 de juliol del 2018

Una nova ruta pel Palau d'Anglesola

Tenim un nou camí senyalitzat al nostre municipi: la ruta InterCatalunya. Amb aquesta ruta cicloturista ja són 4 els camins que coincideixen al nostre municipi: el més antic, el Camí de Sant Jaume que ve de Montserrat i va cap a Santiago de Compostel·la, l'Ignasià que surt de Loiola i acaba a la Cova de Sant Ignasi de Manresa, elcami.cat que és un itinerari cultural que uneix totes les comarques dels Països Catalans i ara tenim la Ruta 1 d'InterCatalunya, que enllaçarà les ciutats de Lleida i Girona. 

La InterCatalunya aprofita camins rurals ja existents, carrerades ramaderes, vies urbanes, trams ferroviaris en desús i carreteres amb poca densitat de trànsit. En el cas del Segrià i Pla d'Urgell la ruta cicloturística recorre trams del camí de Sant Jaume i passa per espais d'interès com el parc de la Mitjana, a la ciutat de Lleida, i l'estany d'Ivars i Vila-sana.

La proposta es va plantejar fa 12 anys amb l'objectiu de promoure l'anomenat 'cicloturisme d’alforges': recórrer llargues distàncies amb bicicleta tot combinant l’esport i el turisme.  

El recorregut és de 298 km i està pensat perquè es cobreixin entre 40 i 80 km al dia. Les poblacions principals de l’itinerari permeten la intermodalitat de la ruta amb el transport públic col·lectiu, com és el cas del tren d’alta velocitat a Lleida; els regionals a Lleida, Mollerussa, Tàrrega o Cervera, i les estacions d’autobusos interurbans. A les comarques gironines la InterCatalunya connectarà amb la ruta del Ter i la via Pirinexus. I des de Lleida es pot continuar pedalant cap a l'Aragó seguint les fletxes grogues del camí de Sant Jaume. 

De moment la Generalitat ha senyalitzat el primer tram de la ruta, des de Lleida fins a Cervera i els senyals ja són visibles als camins del nostre terme municipal. 
Són 67,7 km que travessen 12 municipis de Ponent: Lleida, Alcoletge, Bell-lloc, Sidamon, el Palau d'Anglesola, Vila-sana, Castellnou de Seana, Bellpuig, Vilagrassa, Tàrrega, Granyanella i Cervera. 

Actualment, doncs, podem observar diverses senyalitzacions de camins al nostre terme: les fletxes grogues i les rajoles de petxines del Camí de Sant Jaume, les fletxes taronja i les plaques amb el sol ixent del Camí Ignasià, les marques vermelles del cami.cat i els cartells verds amb una icona ciclista de la InterCatalunya. Això significa que pels carrers del nostre poble podem trobar excursionistes, ciclistes i pelegrins que viatgen en destins diferents. Que siguin tots molt benvinguts i s'hi trobin ben a gust.