dissabte, 23 de març del 2019

Els hospitalers del Palau anem a Verdú


Aquest dissabte, 23 de març, els hospitalers del Palau d'Anglesola hem decidit fer un tast de l'experiència que viuen bona part dels pelegrins que acollim al nostre refugi. Uns amb bicicleta, d'altres a peu i alguns amb cotxe, hem recorregut el tram del camí ignasià que surt del Palau d'Anglesola i arriba fins a Verdú, bressol de Sant Pere Claver. Verdú és un punt important del pelegrinatge ignasià gràcies al renom i bona tasca d'aquest sant jesuïta que fa 500 anys va embarcar-se a les amèriques per ajudar i dignificar els esclaus negres que estaven en plena explotació.

El camí està molt ben senyalitzat amb les fletxes taronja i el símbol del sol de llevant. Surt del Palau d'Anglesola per la partida del Merlet, arriba a Castellnou de Seana, travessa l'autovia cap a Bellpuig, on hi ha unes rajoles del camí ignasià ben grans a tot el nucli urbà, i, abans d'arribar a Preixana, es desvia cap a Verdú on s'hi arriba per l'ermita de Sant Miquel. Un total de 24,7 quilòmetres plans i ben verds gràcies a l'aigua generosa del Canal d'Urgell.

El moment del dinar ens convoca a tots. Hem explicat la ruta i hem compartit bona taula i bon vi, que també és important per fer camí. A l'hora del cafè hem eixamplat el grup i tots junts hem escoltat les explicacions de la Paquita, membre de l'Associació d'Amics de Sant Pere Claver. Amb la Paquita hem conegut refugi de pelegrins de Verdú i el santuari-casa natal del sant. El refugi, gran, espaiós, senzill i còmode, ens ha sorprès a tots. Visitant el santuari hem conegut la figura de Pere Claver, una bona persona que va fer un treball de dignitat per les persones a contracorrent i en temps ben difícils. La visita ha acabat a l'església parroquial. Quin poble més ric en patrimoni i en cultura!

Ara ja coneixem una mica més aquest camí que neix a Azpeitia (Guipúscoa) i acaba a la Cova de Sant Ignasi, a Manresa. També hem après la història que hi ha al darrere d'aquest camí que va fer el cavaller Ignasi el 1522 i que s'ha potenciat amb força des del 2011. Un camí espiritual, cultural i turístic que convoca uns 400 pelegrins d'arreu del món cada any. I sobretot, avui hem bastit un pont entre Verdú i el Palau, pobles germans de camí i d'acollida.