dissabte, 27 de juliol del 2019

Passeig a la fresca amb l'Associació d'Amics del Camí

Amb motiu de Sant Jaume els Amics del Camí del Palau d'Anglesola hem realitzat una passejada per descobrir símbols pelegrins pel municipi.

Un centenar de persones han respost a la convocatòria que s'ha aturat en 5 escenaris diferents. Primer la plaça Major, per donar la benvinguda i explicar com en organitzem els 20 hospitalers per acollir els pelegrins que s'aturen al Palau d'Anglesola. 

Després hem entrat a l'església parroquial per jugar a descobrir un element de sant Jaume que hi ha a l'altar barroc: un medalló que representa un arcaic Sant Jaume "matamoros", dalt d'un cavall. La majoria d'assistents van sorprendre's de l'escultura. 

La següent aturada fou a ca la Llarga, la casa pairal de Ramon Espinet, el bomber mort tràgicament a l'Horta de Sant Joan fa deu anys, i que havia acollit a casa seva força pelegrins. A més havia realitzat pelegrinatges a Roma, Terra Santa i Santiago, entre altres santuaris del món. 

Una foto obligada a la creu de terme i la comitiva va seguir fins a l'ermita de Sant Roc per conèixer la història d'aquest sant pelegrí que al s. XIV va anar de Montpeller a Roma tot guarint malalts. Sant Roc és avui en dia el sant amb més ermites repartides arreu del planeta. 

Finalment, davant del refugi de pelegrins, es va projectar la història de l'associació i es va cloure la vetllada compartint un sopar a la fresca.

El refugi del Palau d'Anglesola, es va obrir fa 8 anys i anualment acull uns 90 pelegrins tan del camí ignasià com del camí de Sant Jaume. Quan els grups són nombrosos fan nit al pavelló poliesportiu i altres fan estada a la pensió. Unes dues-centes persones, doncs, s'aturen al Palau d'Anglesola cada any. L'Associació d'Amics del Camí és l'única que existeix a les comarques de Ponent i s'organitza per acollir-los i mantenir en bon estat el refugi.
Gràcies Soledat Clota per les fotografies.