diumenge, 16 de febrer de 2020

De mar a mar

L'Elisabet, comissària de l'exposició, primer ens situa l'espai on podem gaudir "de mar a mar". El Museu Etnològic i de Cultures del Món acull una mostra d'objectes de cultures d'arreu dels cinc continents. Té dos seus: al carrer Montcada i a Montjuïc, on hi ha les peces catalanes.

I després ens endinsem a l'exposició. De mar a mar és l'experiència del camí que va fer l'antropòloga l'any 2017. Per tant, és una mostra vital. També és el resultat d'un treball científic, de final de màster. Per tant hi ha experiència, hi ha passes, hi ha vivència, emocions i tot passat per la raó.

La mostra es presenta en quatre parts que coincideixen amb els tracks del camí: solitud (on hi situem l'etapa del Palau d'Anglesola), l'amistat (quan arriba a Logronyo i s'afegeixen més pelegrins a la ruta), plenitud (els darrers km fins a Santiago de Compostel·la) i l'epíleg del viatge (arribada a Finisterra).

Del Mediterrani a l'Atlàntic, des de Catalunya a Galícia. En definitiva, de punta a punta d'un mateix. És interessant que aquest patrimoni del camí s'analitzi i s'estudiï des de diferents àmbits científics. En aquest cas, l'antropologia. Curiosament enmig d'un món canviant, trepidant, globalitzat, líquid... encara hi ha qui es posa en camí amb l'essencial damunt. Gràcies Elisabet!